Pomoć životinjama tokom i posle poplava

 Preporuke za životinje

Životinjama koje su duži period bile u vodi preti hipotermija. Ona ima tri faze – blagu, umerenu i tešku. Simptomi blage hipotermije su vidljiva slabost, drhtanje i „odsutnost“. Ovo tretirajte tzv pasivnim metodama, dakle sklonite ih sa hladne površine, sačuvajte od promaje, pokrijte im glavu i vrat i pređite sa životinjom u toplu prostoriju, kako bi se životinja postepeno zagrejavala. Simptomi umerene hipotermije su ukočenost mišića, nizak krvni pritisak i plitko, sporo disanje. Sprečite dalji gubitak telesne toplote, sklonite ih sa hladne površine, pokrijte im vrat i glavu i pređite sa životinjom u toplu prostoriju – možete ih zagrevati tako što ćete termofor ili flaše koje su napunjene toplom vodom nanositi na mesta koja lako gube toplotu (glava, vlat, između nogu, sa strane grudnog koša).

Okupajte životinju MLAKOM vodom ako je u svesnom stanju. Znaci teške hipotermije su proširene zenice, nečujan rad srca, otežano disanje i koma. Ovde se koriste aktivne metode koje po pravilu može izvesti samo veterinar. Jedino što možete uraditi ako je životinja bez svesti jeste da započnete kardiopulmonalnu reanimaciju – usta na usta je ovde najbolja opcija jer tako životinji omogućujete topao vazduh ili kiseonik.

VEŠTAČKO DISANJE

Postoje dve metode koje vlasnik sam može da izvede: pritisak na grudni koš i tehnika usta na nos (koja se koristi kada kompresija grudnog koša nema efekta). Prilikom masaže srca, pas treba da leži na desnom boku, a pritisak na predeo srca se izvodi 6 puta za redom, pa se pravi pauza od 5 sekundi sve dok se ne uspostavi kontinuiran rad srca u trajanju od 5 minuta.

OPEKOTINE

Ukoliko je došlo do opekotina (setite se strujnih udara ili hemikalija), na takva mesta treba naneti hladne obloge u trajanju od oko pola sata da bi se otklonio bol. Pažljivo ošišajte dlaku i isperite mesto vodom ili još bolje srebrnom vodom (kod opekotina hemikalijama, isprati sa dosta vode; kiseline treba neutralisati blagim rastvorima baza i obrnuto). Mesto zaštitie od lizanja i češanja i što pre potražite savet veterinara.

DEHIDRACIJA

Psima koji su dehidrirani potrebni su elektroliti. U apoteci imate da kupite OROSAL, njega rastvorite u 500ml prokuvane vode na sobnoj temperaturi i dajte psu, napravite novu mešavinu na svaka 24h. Takođe mu možete ponuditi mešavinu vode i supe (koja ima nizak nivo natrijuma), razmera 1:1 (ili je sami skuvajte od kostiju, bez dodavanja soli).

Ako pas ili mačka neće da jede, moguće je da je do šoka ili stresa. Ako nema vidljivih rana oko i u ustima (proverite da li nema neko strano telo unutra, pregledajte mu i zube), sačekajte malo pa ponovo ponudite hranu.

RANE

Kod manjih ogrebotina i manjih otvorenih rana koje ne zahtevaju šivenje, rane nemojte čistiti hidrogenom, nego čistom vodom (ili još bolje srebrnom vodom koju možete naći u apoteci) i nanesite lokalni anestetik i antiseptik koji je namenjen za životinje. Nemojte koristiti sapun. Ošišajte mesto oko rane, kako dlake ne bi iritarela ranu i dovele do infekcije.

Ako rana krvari, zaustavite krvarenje (setite se, svetlo crvena krv je arterijsko krvarenje, a tamno crvena krv koja teče u mlazu je vensko). Zaustavite krvarenje stavljanjem kompresivnog zavoja, pritisak u početku, dok ne stane krvarenje, treba biti jači da bi se postepeno kasnije popuštao. Ukoliko je došlo do intenzivnije krvarenja, stavite povesku iznad mesta krvarenja i jako je stegnite (ona treba biti između rane i srca). Na svakih 30-ak minuta popustite povesku i omogućite dotok krvi na 2-3 minuta, da ne bi došlo do nekroze. Nemojte ništa stavljati na ranu dok ne dođete do veterinara.

PRELOMI

Ukoliko je došlo do preloma, životinji onemogućite dalje kretanje ukoliko ono ugrožava kost i okolno tkivo. Ako je moguće, imobilizirajte taj deo tela i što pre potražite veterinara. Ako ste psa spasili iz poplava, dobro ga operite šamponom za pse, a šape mu potopite u rastvor od vode i joda (2:1) na nekih 10ak minuta.

Srebrnu vodu možete koristi za lečenje gotovo svega – infekcije oka, uha, rana, ogrebotina, opekotina itd. Srebrnu vodu možete slobodno i da dodate psima u vodu, jača imunitet i deluje kao prirodni antibiotik.